Sezónní ovoce při cukrovce 2. typu – Jahody
Tým Setřes diabetes & Jídelní plán | 28.6.2024
Jahody se řadí k oblíbenému ovoci spousty lidí. Nejenže jsou lahodné, šťavnaté a symbolizují příchod dlouho očekávaného léta, ale navíc jsou také velice zdravé. Jak však správně jahody zakomponovat do jídelníčku při cukrovce 2. typu?
Jahody patří mezi oblíbené ovoce mnoha lidí. Kromě toho, že jsou chutné, jsou však také plné vitamínů. Jahody jsou výborným zdrojem vitamínu C, ale tím výčet v nich obsažených zdraví prospěšných látek ani zdaleka nekončí. Obsahují mangan a nejrůznější vitamíny, jako jsou betakaroten, vitamíny skupiny B a E, a organické kyseliny. Z minerálních látek v nich najdete především draslík, hořčík, zinek, síru a vápník. Jahody lidem pomáhají uchovat si pevné zdraví, slouží například k podpoře metabolismu a vylučování, bojují proti vzniku močových kamenů, prospívají při nachlazení a při srdečních chorobách. Díky obsaženému manganu jejich konzumace ovlivňuje růst vlasů a pevnost pokožky.
Další výhodou jahod je i jejich nízký glykemický index (GI) – což znamená, že mají jen malý vliv na zvýšení hladiny cukru v krvi. Kromě toho mají také vysoký obsah vlákniny. Vláknina v jahodách pomáhá zpomalovat vstřebávání cukrů, což může přispět ke stabilizaci hladiny cukru v krvi a podporuje pocit zasycení. Zároveň podporuje zdravé trávení a její adekvátní příjem je prevenci zácpy.
Na základě jejich mnoha prospěšných účinků je tedy jasné, že by jahody měly být jednoznačně součástí našeho jídelníčku. Při cukrovce 2. typu je to ovšem trochu komplikovanější, protože při konzumaci ovoce musíte mít na paměti pár pravidel, díky kterým vám nestoupnou glykémie do nebes. A o jakých pravidlech zde mluvíme?
1. Výběr ovoce s nízkou glykemickou náloží
Preferujte ovoce s nízkým až středním glykemickým indexem a menším obsahem sacharidů, protože má menší vliv na zvýšení hladiny cukru v krvi. Příklady takového ovoce jsou právě jahody, ale i další bobulovité a peckovité ovoce, jablka, melouny nebo kiwi.
2. Kontrola porcí
I ovoce s nízkým glykemickým indexem obsahuje cukry, proto je důležité sledovat velikost porcí. Konzumujte menší porce ovoce (např. 1 malý kousek nebo 1/2 šálku nakrájeného ovoce). Rovnoměrně rozložte konzumaci ovoce během dne, abyste předešli náhlým výkyvům glykémie.
3. Kombinace s bílkovinami a zdravými tuky
Kombinování ovoce s potravinami, které obsahují především bílkoviny, ale i zdravé tuky, může pomoci zpomalit vstřebávání cukrů do krve, a stabilizovat tak glykémie. Jezte ovoce s bílkovinami jako například s řeckým jogurtem, tvarohem, tvrdým sýrem, šunkou nejvyšší kvality či orestovaným kuřecím masem. Vhodná je i kombinace se zdroji zdravých tuků jako například semínky či ořechy.
4. Vyhýbání se sušenému ovoci a džusům
Sušené ovoce a ovocné džusy mají vyšší koncentraci cukrů a mohou rychle zvýšit hladinu cukru v krvi. Preferujte proto čerstvé nebo mražené ovoce bez přidaného cukru. Vyhněte se také džemům a vhodná většinou nejsou ani ovocná smoothie.
Recepty z jahod při cukrovce 2. typu
Výčet kulinářských možností a způsobů přípravy jahod je takřka nekonečný. Jednou z oblíbených variant je mlsat je jen tak (samozřejmě po umytí). Jako další snadno připravitelná možnost se jeví oblíbené jahody se šlehačkou, které mohou posloužit jako skvělá svačina a ukojí chuť na sladké. Domácí jahodový koktejl je výborným osvěžením v horkých letních dnech, a navíc ho není díky přirozené sladkosti jahod třeba doslazovat.
Pro inspiraci jsme si pro vás připravili pár receptů z jahod.
Snídaně
- Řecký jogurt s čokoládou, jahodami a pistáciemi
- Kakaové lívance s jahodami
- Šlehaný tvaroh s jahodami a skořicí
- Mozzarellové lívance s jahodami
- Čokoládové brownie wafle s jahodami
Dezerty
- Jahodová bublanina
- Jahodová panna cotta
- Jahodové knedlíky
- Jahodový nepečený cheesecake
- Roláda s mascarpone a jahodami
Skvělou možností jak si užít jahodovou sezónu naplno jsou také zmrzliny. Kdo by neměl rád tyto sladké studené pochoutky a to zejména během horkých dnů? Tradiční zmrzliny a nanuky však mohou obsahovat spoustu cukru a nezdravých tuků, což není ideální pro diabetiky. Nicméně existují mnohé zdravé alternativy, které umožňují vychutnat si tyto pochoutky bez zbytečného zvyšování hladiny cukru v krvi. A k tomu si je můžete vyrobit v pohodlí domova.
A jak si takovou zmrzlinu vyrobit doma?
Ingredience
- 2 šálky čerstvých nebo mražených jahod (bez cukru)
- 1 šálek řeckého jogurtu (neslazený, nízkotučný nebo plnotučný dle preference)
- 1 lžička vanilkového extraktu (volitelné)
- 1/2 šálku plnotučného mléka
Postup
Příprava jahod: Pokud používáte čerstvé jahody, omyjte je a odstraňte stopky. Pokud používáte mražené jahody, nechte je trochu rozmrazit.
Míchání ingrediencí: V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte jahody, řecký jogurt, vanilkový extrakt a mléko. Mixujte, dokud směs nebude hladká a krémová.
Mražení: Přeneste směs do nádoby vhodné pro mražení. Zakryjte a dejte do mrazničky na přibližně 2-3 hodiny, nebo dokud zmrzlina neztuhne. Chcete-li krémovější texturu, zmrzlinu promíchejte každou hodinu.
Servírování: Před podáváním nechte zmrzlinu chvíli stát při pokojové teplotě, aby změkla. Můžete ji ozdobit čerstvými jahodami nebo mátovými lístky.
Letní období může být pro pacienty s diabetem velmi náročným při udržování nastavené diety. Nemusíte se však zbytečně trápit a omezovat. I s cukrovkou 2. typu si můžete užít léto naplno. A jak na to? Připravili jsme si pro vás nový letní e-book – Léto s cukrovkou: Hravě a zdravě. Kuchařka pro diabetiky vám ukáže, jak si užít léto plné svěžích dobrot, grilovaček a sezónních potravin ze zahrádky i obchodu, aby vám vaše tělo poděkovalo pěknými glykémiemi i užším pasem. 130 stran plných tipů a triků jak udržet glykémie na uzdě, rozboru sezónních potravin a hromadou chutných letních receptů od grilování, zmrzliny až po pitný režim. Užijte si pohodové léto plné chutí a radosti.