5 mýtů o cukrovce, kterým možná věříte a hatí vaši snahu
Mgr. et. Mgr. Adéla Kábelová – tým Jídelní plán a Setřes diabetes | 6. 9. 2023
Diagnóza cukrovky 2. typu může být stresující. Pokud jste se navíc rozhodli si o tomto onemocnění sami dál něco zjistit, možná jste nyní zmateni z té spousty informací, které se navíc často protiřečí. Možná jste i narazili na nějaké mýty, které kolem cukrovky panují. Ty sice mohou být úsměvné, nicméně pokud jim člověk uvěří, mohou zhatit jeho snahu s cukrovkou úspěšně bojovat. Zde si tedy představíme 5 nejčastějších mýtů, a pokusíme se je uvést na pravou míru.
1. mýtus: “Cukrovka není závažné onemocnění. Cítím se zdravě a není tedy třeba se nijak znepokojovat.“
Jedním z nejzávažnějších mýtů, které o cukrovce panují je ten, že cukrovka není nijak závažné onemocnění. Svádí k tomu zejména fakt, že cukrovku většinou nijak nepociťujeme. Nic nás nebolí, cítíme se zdravě, což v nás svádí k tomu, že se cukrovkou nemusíme nijak zaobírat a přizpůsobovat jí svůj životní styl. Nic však není dál od pravdy. Cukrovka je poměrně vážné onemocnění, které, pokud se správně neléčí, může vést k řadě různých zdravotních komplikací. Ty mohou být leckdy i velmi závažné a mohou zhoršovat kvalitu našeho života.
I když se lidé s cukrovkou cítí být zdraví, v jejich těle probíhají negativní změny, které ovlivňují a zhoršují fungování celého organismu. Vyšší hladina cukru v krvi, zvláště pokud je výrazně nad normou a trvá dlouhou dobu, poškozuje nervy a cévy a ve výsledku může vést třeba ke zhoršení, případně až k úplné ztrátě zraku. Poškozeny mohou být také ledviny, které jsou nezbytné pro vylučování odpadních látek z těla. Poškození nervů se zase může projevovat brněním a ztrátou citu v končetinách. Mimo to, zvyšuje cukrovka riziko srdečního infarktu nebo mrtvice a některých nádorových onemocnění. Tímto Vás nechceme strašit, jen upozornit na to, že cukrovku je opravdu třeba vhodně léčit a snažit se dosáhnout normálních zdravých hodnot krevního cukru.
Úprava stravy a dosažení normální zdravé tělesné hmotnosti jsou základní pilíře léčby cukrovky. A je třeba je dodržovat i tehdy, pokud Vám lékař předepsal na cukrovku léky. Pravdou totiž je, že změna životního stylu je stále tou nejúčinnější formou léčby cukrovky 2. typu. Léky by měly být pouze jakýmsi pomocníkem. Určitě je sami nijak nevysazujte nebo neměňte jejich dávkování, ale zkuste nespoléhat pouze na ně. I pokud trpíte tzv. prediabetem (zatím nemáte cukrovku, ale Vaše hodnoty krevního cukru jsou již zvýšené) je právě změna životního stylu zásadní pro to, abyste toto onemocnění mohli zvrátit. Pokud se tak totiž nestane, je téměř jisté, že se někdy v budoucnu u člověka s prediabetem cukrovka rozvine.
2. mýtus: „Nadměrná konzumace cukru způsobuje cukrovku.“
Řada lidí si stále myslí, že konzumace cukru vede k cukrovce. Není to nijak překvapivé. Cukr, který sníme v potravinách se totiž v našem těle přeměňuje na specifický typ cukru – glukózu. Ta je pak zdrojem energie pro naše tělo. Cukrovka se projevuje zvýšenou hladinou glukózy v krvi. Ta souvislost je tedy celkem jasná – pokud máme v jídelníčku hodně cukru, máme vyšší hladinu cukru v krvi a onemocníme cukrovkou. Není to však takto jednoduché. Cukr sám o sobě cukrovku nezpůsobuje. Hlavní problém s konzumací cukru (zejména jeho nadměrnou konzumací) je ten, že může vést k nárůstu tělesné hmotnosti. Nadbytek cukru, který sníme se totiž v našem těle přemění na tuk. Kromě toho obsahují potraviny bohaté na cukr často také nekvalitní tuky a mají nevhodné složení – jedná se o tzv. průmyslově zpracované potraviny. Tyto potraviny bývají nabité kaloriemi a snadno tak vedou k nárůstu tělesné hmotnost – tloustnutí. Právě nadbytek tukové tkáně v těle (nadváha nebo obezita), je tím hlavním rizikovým faktorem vzniku cukrovky 2. typu.
Možná Vás ale překvapí, že cukrovkou 2. typu mohou trpět i relativně hubení lidé. I ti však mohou mít v těle zvýšené množství tuku. Zejména tuku, který je nesprávně uložen nikoliv v tukových buňkách, ale na jiných místech v těle – hlavně ve svalech a játrech. Jedná se o tzv. ektopický tuk, který zhoršuje funkci těchto orgánů a může přispívat ke vzniku cukrovky 2. typu. Rizikových faktorů, které mohou vést k cukrovce 2. typu je ale samozřejmě více. Určitou roli hrají také naše geny a další faktory životního stylu například kouření, strava, fyzická aktivita a řada dalších.
I když tedy cukr sám o sobě cukrovku nezpůsobuje, není určitě dobré jej konzumovat často a v nějakém vyšším množství. Především je vhodné vyřadit cukr, které se nachází v průmyslově zpracovaných potravinách – sladkostech, sladkých limonád, trvanlivém pečivu apod. Ovoce, které cukr obsahuje také, si ale klidně v rozumné míře dopřát můžeme. Jen se podívejte na další mýtus 😊.
3. mýtus: “Lidé s cukrovkou by neměli jíst ovoce, protože obsahuje hodně cukru.”
Je sice pravdou, že ovoce obsahuje cukry, které se rychle vstřebávají do krve a zvyšují hladinu krevního cukru, že by jej ale lidé s cukrovkou nesměli už tak pravdivé není. Ovoce lidé s cukrovkou určitě mohou a měli by je i do svého jídelníčku pravidelně zařazovat. Ovoce je totiž zdrojem řady zdraví prospěšných látek – vitamínů, minerálních látek a antioxidantů. Na druhou stranu ale není dobré jíst ovoce zcela bez rozmyslu. Je dobré se naučit pár pravidel, jak ovoce vhodně konzumovat tak, aby nám nadměrně nezvyšovalo hladinu krevního cukru.
Ideálně bychom měli vybírat takové druhy ovoce, které obsahují nejméně cukru. To jsou například maliny, jahody, borůvky, rybíz nebo angrešt (tzv. bobulovité ovoce). Ovoci, které naopak obsahuje hodně cukrů (banány, hroznové víno, datle, mango a další), je lepší se vyhýbat, nebo si vždy dopřát jen malou porci. Nevhodné je kvůli vysokému obsahu cukru také sušené nebo kandované ovoce. Vhodnější alternativou je lyofilizované ovoce.
Ovoce také nejíme samotné. Vhodné je ovoce vždy zkombinovat s dalšími potravinami. Nejlépe s nějakým mléčným výrobkem (bílý jogurt, skyr, tvaroh apod.) a/nebo s ořechy a semínky. Ideální bude například jogurt s jahodami posypaný mandlemi. Potraviny bohaté na bílkoviny (jogurt) a tuky (mandle) totiž umí zpomalit vstřebávání cukrů z ovoce do krve a brání tak nárůstu krevního cukru.
Ovoce také vždy nejlépe konzumujeme v podobě, jaké vyrostlo. Zcela nevhodné jsou různé ovocné džusy nebo smoothies. A to i ty, které si připravíte sami doma. Odšťavněním nebo rozmixováním totiž ovoce zbavíme vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukru do krve. Po vypití džusu nebo smoothie Vám tedy výrazně stoupne hladinu krevního cukru. Pro lidi s cukrovkou tedy nejsou tyto potraviny vůbec vhodné, přestože vypadají na první pohled velmi zdravě.
4. mýtus: „Lidé s cukrovou musí dodržovat přísnou dietu.“
I když dnes na cukrovku 2. typu existuje celá řada různých léků, nejlepší a nejúčinnější léčebnou formou stále zůstává strava. To ale v žádném případě neznamená, že by lidé trpící cukrovkou 2. typu museli dodržovat nějakou přísnou a extrémní dietu. Naopak, strava člověka s cukrovkou by měla být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat základní živiny – bílkoviny, tuky a sacharidy. Ty by měli pocházet ze skutečných potravin, tedy z masa, ryb, vajec, mléka a mléčných výrobků. Do jídelníčku patří také zdravé tuky z oříšků, semínek, avokáda a kvalitních tuků a olejů. V rozumné míře lze zařadit také ovoce. Sacharidy by měly pocházet hlavně ze zeleniny, luštěnin, celozrnných obilovin včetně třeba kvalitního pečiva. Na druhou stranu je pak dobré omezit příjem průmyslově zpracovaných potravin, protože obsahují přidané cukry, nekvalitní tuky a většinou mají i hodně kalorií. Kromě toho bývají chudé na bílkoviny, vitamíny a minerály. Tato stravovací doporučení jsou v podstatě shodné s doporučeními pro zdravou populaci. Můžete se inspirovat naším vzorovým jídelníčkem pro diabetiky 2. typu s recepty – uvidíte, že jídelníček při cukrovce může být velmi chutný a pestrý.
Člověk s cukrovkou tedy žádnou přísnou a omezující dietu určitě dodržovat nemusí. Je ale dobré si zmínit, že existují i další stravovací režimy, které sice trochu přísnější a omezující jsou, nicméně podle různých vědeckých studií mohou být v léčbě cukrovky vysoce účinné. Jedná se konkrétně o stravu omezující sacharidy (ketogenní strava) nebo stravu omezující kalorie (nízkoenergetická strava). Dodržování takového režimu sice může být pro někoho už trochu náročnější, nicméně je s jejich pomocí možné dosáhnout výrazného zlepšení cukrovky, případně až jejího „vyléčení“ – tzv. remise. O co se přesně jedná? Na to se podíváme v dalším a posledním mýtu.
5. mýtus: „Cukrovku nelze vyléčit.“
Dlouhou dobu se mělo za to, že cukrovka 2. typu je nevyléčitelné onemocnění, které se bez ohledu na léčbu s postupem času zhoršuje. Dnes víme, že to nemusí být tak úplně pravda. Možná Vás to překvapí, ale cukrovku 2. typu lze „vyléčit“. Abychom věci uvedli na pravou míru, tak se určitě nejedná o vyléčení v tom vlastním slova smyslu. Cukrovku zcela vyléčit nelze a bohužel nám zůstane po zbytek života. Můžeme ale dosáhnout stavu, který se vyléčení velmi podobá – jedná se o tzv. remisi. Remise je stav, kdy dojde k ústupu cukrovky a člověk už dále nemá její příznaky, tedy zvýšenou hladinu krevního cukru. Ta se při remisi sníží a vrátí do normálních nebo jen mírně zvýšených hodnot.
Jak můžeme remise dosáhnout? Hlavní podmínkou je zhubnout a tou dobrou zprávou je, že není nutné zhubnout nijak extrémně. Z různých studií víme, že často stačí zhubnout i jen 10–15 % původní tělesné hmotnosti. To pro člověka, který váží 80 kg představuje přibližně 8 –12 kg. Každý kilogram dolů se počítá.
Správné je ale zmínit, že na každý, kdo takto zhubne, remise dosáhne. Záleží totiž i na celé řadě dalších faktorů. Například na tom, jak dlouho už cukrovkou trpíme, zda bereme léky anebo pouze dodržujeme dietu. I když ale remise třeba nedosáhneme, určitě má smysl se o ni pokusit a upravit svůj životní styl. Nejenže snížíme riziko vzniku komplikací cukrovky, ale můžeme také dosáhnout toho, že nám lékař vysadí některé léky. Ty často mívají řadu vedlejších účinků.
Pokud Vás zajímá, jak s cukrovkou co nejlépe bojovat nebo se dokonce chcete pokusit dosáhnout remise, můžete se přidat se do naší facebookové skupiny, kde naleznete celou řadu zajímavých informací. Pokud to myslíte vážně, můžete se přihlásit do programu Život 2.0, kde ve formě článků a webinářů naleznete ucelený návod. Součástí programu jsou i vzorové jídelníčky pro různé typy stravování včetně výše zmíněné ketogenní a nízkoenergetické stravy, které mohou šanci na remisi cukrovky ještě zvýšit. Ty je ale dobré vždy dodržovat pod dozorem odborníků. Určitě se do nich nepouštějte bez předchozí konzultace s Vaším lékařem. Pojďte do toho s námi v programu Život 2.0 – celým procesem vás provedeme, budeme vám oporou a dáme podklady, jak pracovat se svým lékařem.
Zveme vás na náš bezplatný minikurz
Přihlaste se na minikurz DIA POD KONTROLOU zdarma, kde diabetoložka MUDr. Hana Krejčí a další odborníci vyvrátí a vysvětlí další časté mýty spojené s cukrovkou. Přihlaste se na https://www.setresdiabetes.cz/minikurz/ a vyhněte se zbytečným omylům.