Jídelníček při cukrovce 2. typu: co můžete jíst neomezeně?
Tým Setřes diabetes & Jídelní plán | 23.11.2024
Cukrovka prakticky znamená nižší toleranci sacharidů ve stravě. Pojďme se proto podívat na jídelníček a potraviny, které můžete konzumovat v téměř libovolném množství, a přesto neohrožovat svoje glykémie i váhu.
Poskládání si jídelníčku, aby byl opravdu vhodný při cukrovce, je pro řadu lidí hračka, pro jiné již náročnější úkol. Zatímco množství některých potravin je potřeba významně omezit, či je dokonce ze stravy vynechat úplně, další druhy mohou diabetici jíst bez většího omezování. Tyto suroviny jsou výživově bohaté a současně mají jen minimální vliv na hladiny cukru v krvi.
Všichni lidé, i ti zdraví, by se měli vyvarovat zejména vysoce zpracovaných potravinářských produktů. Ale při cukrovce je potřeba pečlivě hlídat i příjem mnohých základních a minimálně zpracovaných potravin, pokud mají vysoký obsah sacharidů a nebo tuků. Jejich nadměrná konzumace by mohla vést k hyperglykémiím a případně i tloustnutí.
Ačkoliv se různé typy cukrovky od sebe v mnohém liší, jedno mají společné – jejich typickým projevem jsou zvýšené hladiny krevního cukru glukózy. Při diabetu 1. typu totiž vyhasíná tvorba klíčového hormonu inzulinu a je nutné ho dodávat injekčně. Diabetes 2. typu je pak metabolické onemocnění, které je typické inzulínovou rezistencí. Při ní se snižuje schopnost buněk reagovat na hormon inzulín, a je tak snížena jejich schopnost přijímat krevní cukr glukózu, i když jsou hladiny inzulinu vysoké.
Diabetes je tedy onemocnění, které vyžaduje pečlivou kontrolu příjmu sacharidů, tedy škrobů a cukrů, aby se předešlo prudkým výkyvům glykémií. Pochopení toho, které potraviny jsou při cukrovce bezpečné, je klíčové pro udržení normálních hodnot krevního cukru a pro předcházení komplikacím spojeným se špatnou kompenzací tohoto onemocnění.
Přesto mohou některé potraviny diabetici jíst bez významnějšího omezování. Takové potraviny nejenže mají zanedbatelný vliv na hladiny glukózy v krvi, ale zároveň přispívají k pocitu sytosti a poskytují tělu důležité živiny. Jsou totiž bohaté na vitamíny, minerály a bílkoviny nebo vlákninu a naopak chudší na sacharidy, mají i nízký glykemický index. Ačkoliv asi žádnou potravinu nelze jíst úplně bezuzdně, v případě následujících potravin vás pocit zasycení bude před jejich nadměrnou konzumací poměrně spolehlivě chránit.
Zařazení libovějšího masa, vajec, nepříliš tučných mléčných výrobků, zelenina s nízkým obsahem škrobů a také méně sladkých druhů ovoce do každodenního jídelníčku může nejen podpořit správnou výživu a zdravý životní styl, ale také usnadnit zvládání diabetu a udržení stabilní hladiny cukru v krvi.
Vejce
Vajíčka, a je jedno zda slepičí, nebo třeba křepelčí, jsou skvělou potravinou nejen při cukrovce. Vynikají obsahem bílkovin i důležitých vitamínů a minerálů. Mohou dokonce pomáhat zvyšovat hladiny prospěšného HDL cholesterolu, samozřejmě pokud je nebude smažit do černa. Naměkko vařená vejce, míchaná vajíčka nebo při mírnějších teplotách smažená volská oka mohou být součástí jakéhokoliv denního jídla, snídaně, večeře i oběda či svačiny.
Libové maso
Mezi skvělé a nízkokalorické zdroje bílkovin patrí i méně tučné partie masa, jako jsou například kuřecí a krůtí psa, hovězí kýta, nízký roštěnec a svíčková, vepřová panenka, kýta a kotleta bez tukového krytí. Jejich vysoká sytivost a vynikající nutriční vlastnosti vám pomohou regulovat kalorický příjem a udržovat dobré zdraví.
Ryby
Ačkoliv jsou některé ryby tučnější, obsahují kromě dobře stravitelných bílkovin i prospěšné omega- mastné kyseliny EPA a DHA, které mohou zlepšovat zdraví srdce a cév, snižovat zánětlivé procesy v těle, podporovat fungování imunitního systému a udržovat správnou činnost nervů i mozku.
Mléčné výrobky
Kvalitním zdrojem bílkovin jsou i neslazené a nepříliš tučné mléčné výrobky, například řecký jogurt, kefír (domácí), tvaroh, žervé, ricotta a jiné čerstvé sýry, cottage sýr, halloumi, mozzarella či tvrdé sýry jako eidam, gouda, čedar a parmezán. Zakysané výrobky navíc obsahují i probiotické baktérie a prebiotickou kyselinu mléčnou, které podporují trávení a zdraví střev.
Avšak některým diabetikům, především ráno, mohou některé mléčné výrobky zvedat hladiny cukru víc, než odpovídá jejich nutričním hodnotám. Lépe tolerované bývají déle fermentované a zrající, protože obsahují jen minimum sacharidů, příkladem jsou hodně tvrdé sýry. Glykémie po jídle si kontrolujte a další jídelníček jim přizpůsobte.
Neškrobnatá zelenina
Prakticky bez omezení můžete jíst ty druhy zeleniny, které mají velmi nízký obsah sacharidů a kalorií. Jejich výhodou je přítomnost vlákniny, vitamínů, minerálů, antioxidantů a také vody. Můžeme zmínit listovou zeleninu, jako jsou hlávkové saláty, rukola, čekanka a mangold, chřest, cuketu, špagetovou dýni, ačokču, okurky, zelené fazolové lusky a brukvitou zeleninu, například květák, brokolici, zelí, kapustu, růžičkovou kedlubnu, kedlubny, ředkve a ředkvičky. Podobné výživové výhody jako neškrobnatá zelenina rovněž skýtají i houby.
Kvašená zelenina
Při cukrovce je velmi vhodná i zelenina fermentovaná. Kromě pozitiv zeleniny jako takové a obsahu kyseliny mléčné a vitamínu K2 nám kvašená zelenina, pokud ji jíme syrovou a bez obsahu konzervantů, nabízí i živé probiotické mikroorganizmy. Konzumace kysaného zelí, okurek kvašáků, řepného kvasu a další fermentované zeleniny na začátku jídla navíc mírně pomáhá stabilizovat glykémie po jídle.
Drobné bobulovité ovoce
I když ovoce obecně obsahuje cukr, drobné a méně sladké druhy mají sacharidovou nálož poměrně nízkou. Vaše hladiny cukru v krvi tak konzumace malin, ostružin, jahod, rybízu, angreštu a lesních borůvek ovlivní jen málo. Bobulovité ovoce vyniká nejen obsahem vlákniny, ale i zdraví prospěšných vitamínů a antioxidantů.
Shrnuto a podtrženo
Přestože si můžete při cukrovce dopřát mnoho potravin bez výraznějšího omezení, je stále důležité kontrolovat porce a vybírat kvalitní, co nejméně zpracované, suroviny. Konzultace s nutričním terapeutem vám může pomoci sestavit optimální jídelníček, který podpoří zdraví a pomůže udržet stabilní hladinu cukru v krvi.
Diabetici by měli dbát na vyváženou stravu s nižším obsahem sacharidů, a to jak rychle stravitelných cukrů, tak i škrobů. A naopak hlavními stavebními prvky jejich jídelníčku by měly být zdroje bílkovin a zelenina. V našem kurzu DiaZáklad pro diabetiky 2. typu se můžete už během pouhých 10 dnů naučit, jak upravit svoje stravování a životní styl, abyste mohli stabilizovat svoje glykémie a zabránit dalšímu zhoršování nemoci … ať už s ní bojujete dlouhodobě, nebo jste diagnózu obdrželi teprve nedávno.
Zajímavé informace, tipy a triky pro lepší glykémie či mnoho inspirace pro vaření s cukrovkou 2. typu najdete také u nás ve skupině na Facebooku. Přidejte se k nám a nebuďte už na cukrovku sami.