jídelníček pro diabetiky zdarma

Diabetická retinopatie: 3 věci, které byste měli vědět

Tým Setřes diabetes & Jídelní plán | 30.9.2024

Poškození drobných cév oční sítnice a zraku je jedním z možných následků špatně kompenzované cukrovky. Nejdůležitějším krokem pro prevenci i léčbu diabetické retinopatie je tedy udržování normálních glykémií.

Diabetická retinopatie: 3 věci, které byste měli vědět

Diabetická retinopatie je jednou ze závažných a velmi častých komplikací, které mohou pacienty trpící cukrovkou postihnout. V počátečních stádiích ale nemusí mít toto poškození oční sítnice žádné zjevné příznaky, proto by diabetici neměli každoroční preventivní vyšetření očního pozadí zanedbávat. Včasný záchyt retinopatie je důležitý pro nastavení léčby a zpomalení až zastavení postupu nemoci.

Dlouhodobě zvýšené hladiny krevního cukru v krvi zvyšují riziko vzniku řady zdravotních potíží. Negativně ovlivňují například veškeré velké i malé cévy celého těla, a to včetně kapilár oční sítnice. Sítnice, odborně retina, je světločivnou vrstvou na zadní vrstvě oka. Její poškození vlivem krvácení, ucpání cév a nedostatečného okysličení či zajizvění tkáně tak vede ke snížení zrakové ostrosti. A nakonec může dojít až k úplné ztrátě zraku.

Diabetická retinopatie je tedy komplikací závažnou, velmi snižující kvalitu života a hlavně nevratnou. Mezi rizikové faktory jejího vzniku patří kromě vysokých glykémií, délce trvání diabetu a genetických faktorů také kouření a hypertenze, neboli vysoký krevní tlak, a nezdravý lipidový profil, zejména snížené hladiny HDL-cholesterolu a zvýšené koncentrace triacylgycerolů. Poškození oční sítnice při diabetické retinopatii má dvě fáze, neproliferativní a proliferativní.

Neproliferativní diabetická retinopatie

V počátku nemoci jsou typickým jevem “pouze” změny v drobných cévách sítnice, ale nové cévky ještě nerostou. Z důvodu těchto změn, zejména vyšší propustnosti stěn krevních kapilár, poškození vnitřní výstelky těchto cév, tvorby usazenin, výdutí a prasklin, dochází k drobným krvácením a snížení průtoku krve sítnicí, a tím k poškozování světločivné vrstvy oka. Může se objevit zhoršení zraku, jako je rozmazané vidění, kolísání ostrosti vidění, či tmavé skvrny ve zrakovém poli. Pacient si ale změn nemusí hned všimnout. Proto jsou pravidelné prohlídky u očního lékaře důležitou součástí zdravotní péče o každého diabetika, a to jedenkrát ročně.

Proliferativní diabetická retinopatie

Poškození oční sítnice se postupně prohlubuje, může docházet i k otokům – makulárnímu edému, který se projevuje zhoršením viděním na blízko, například při čtení. Začínají také růst nové cévy, které jsou ale křehké a vysoce náchylné k prasknutí. Krvácení a tvorba jizev je tak častější, cévy mohou vrůstat do sklivce. Může dokonce dojít až k odchlípnutí sítnice, jehož následkem může být i trvalá ztrátu zraku.

Diabetická retinopatie: 3 věci, které byste měli vědět

Prevence a léčba diabetické retinopatie

Klíčovým prvkem pro předcházení, ale i zpomalení postupu již vzniklého poškození oční sítnice je dlouhodobé a důsledné udržování zdravých hladin cukru v krvi a také normálních hodnot krevního tlaku, případně i odvykání kouření a snížení množství ektopického tuku, tedy tuku uloženého mimo tukové buňky podkoží.

Při léčbě zjištěné diabetické retinopatie probíhají oftalmologické (oční) prohlídky častěji než jednou ročně. Pravidelná kontroly a správné nastavení léčby diabetu mohou zhoršování  retinopatie nejen zpomalit, ale v řadě případů i zastavit. Nicméně neexistují žádné léky, které by dokázaly vzniklé poškození sítnice léčit. Projevy retinopatie můžeme pouze mírnit pomocí nitroočních injekcí, laserových ošetření (fotokoagulací sítnice) či operativního zákroku, takzvané vitrektomie.

Dobrou zprávou je, že udržování glykémií v normě může zhoršování retinopatie zpomalit až zastavit, a ztrátě zraku tak v mnoha případech předejít. Vhodná úprava stravy a životního stylu je tedy základním kamenem léčby nejen cukrovky 2. typu jako takové, ale i diabetické retinopatie. Nevíte, jak na to? Rádi se s vámi setkáme 14. až 16. října na pacientském online DiaKongresu zdarma.

A aby vám nic neuniklo, přidejte se také do naší skupiny na Facebooku, kde každý den sdílíme zajímavé informace o cukrovce 2. typu, chutné recepty či jiné tipy a triky pro lepší glykémie.

Diabetická retinopatie a další oční komplikace jsou onemocnění, která mohou významně negativně ovlivnit kvalitu vašeho života, a to dokonce i trvale. Snažte se proto dodržovat správnou životosprávu, udržovat hladiny cukru v krvi ve zdravém rozmezí a věnujte zvýšenou pozornost svému zraku. Určitě nezanedbávejte pravidelné prohlídky u očního lékaře. Zdravotní pojišťovny hradí tuto prevenci všem diabetikům každý rok. Včasné odhalení problémů a dobře nastavená léčba vám totiž může zachránit zrak na celý život. 

Team Jídelní plán

Team Jídelní plán

Misí webové aplikace Jídelní plán je být pomocníkem na cestě pacientů k trvalé změně životního stylu a k jejich zdravějšímu JÁ. Chceme nabízet uživatelům kvalitní a ucelené informace o výživě a jejím vlivu na zdraví, v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky a podporovat je ve změně pomocí naší webové aplikace a jejích programů Setřes diabetes a DiaMáma.

Další články, které by vás mohly zajímat…

Cukrovka 2. typu: Ztukovatění jater

Cukrovka 2. typu: Ztukovatění jater

K hromadění tuku v játrech může docházet vlivem konzumace alkoholu, některých léků a zejména pak nezdravého životního stylu. A právě toto nealkoholové ztukovatění jater úzce souvisí s cukrovkou 2. typu.

jídelníček pro diabetiky zdarma
jídelníček při cukrovce zdarma

VÍCE INFORMACÍ

Dopřejte svému zdraví více

V článcích najdete základní informace. To opravdu nejpřínosnější vás ale čeká v našich online kurzech s podpůrnou aplikací.

online nutricni poradenstvi pro diabetiky

Členství DiaKlub

Komunita proaktivních pacientů, kteří chtějí dlouhodobě na svém zdraví pracovat. Pravidelné přednášky, možnost ptát se nutriční terapeutky, jídelníčky a online chytrý dia deník.

Online kurz DiaZáklad

Během 10 dní se v 10 lekcích naučíte to nejdůležitější. Vyhnete se tak 90% zbytečných chyb, které pacienti běžně dělají a zvyšují si tak glykémie. 

vzdělávací program pro diabetiky život 2.0

Online kurz Život 2.0

Během šesti měsíců vás tým odborníků povede krok po kroku zlepšením stravy a životního stylu, abyste se mohli pokusit o výrazné zlepšení až ústup prediabetu nebo cukrovky 2. typu

Doporučujeme se pro začátek přihlásit do DiaKlubu , který vám pomůže s motivací udržet se dlouhodobě na cestě za zdravějším životním stylem. K DiaKlubu je vhodné objednat DiaZáklad, díky němuž získáte skvělý přehled a vyhnete se 90% zbytečných chyb.

Pokud jste připraveni postit se do zásadní změny a pokusit se nemoc výrazně zlepšit, pak nečekejte a přihlašte se do Život 2.0.

Zajímalo by vás něco dalšího?

Pokud máte dotaz, napište nám přes tento formulář. Odpovíme jak jen to bude možné.