jídelníček pro diabetiky zdarma

Diabetes 2. typu: Jaké podzimní plody by neměly chybět ve vašem jídelníčku?

Tým Setřes diabetes & Jídelní plán | 18.9.2024

Podzim s sebou přináší mnoho chutné zeleniny a ovoce, které jsou navíc vhodné při diabetu 2. typu. Které plody by neměly chybět ve vašem jídelníčku a proč?

Diabetes 2. typu: Jaké podzimní plody by neměly chybět ve vašem jídelníčku?

Podzimní období je kouzelné nejen díky barevným proměnám přírody, ale nabízí také bohatou paletu čerstvých plodin. S příchodem chladnějších dnů nastává ideální čas na sezónní zeleninu a ovoce, jako jsou dýně, kapusta, jablka, hrušky nebo červená řepa. Pojďme se společně podívat, jak mohou tyto potraviny obohatit váš jídelníček a pomoci vám naplno využít to nejlepší, co podzim nabízí.

Diabetes 2. typu a dýně

Původem z Ameriky, dýně je díky nízkému obsahu kalorií a vysokému množství vlákniny skvělou volbou pro lidi s diabetem a ty, kteří se snaží hubnout. Dýně jsou bohaté na vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík a různé antioxidanty. Například oranžové dýně mají ve slupce betakaroten a další karotenoidy, které snižují záněty v těle a mohou chránit před některými druhy rakoviny. 

Mezi populární druhy patří máslová dýně, muškátová dýně nebo dýně Hokkaido, kterou lze jíst i se slupkou. Další zajímavou odrůdou je špagetová dýně, jejíž vláknitá dužina po upečení připomíná špagety, a je tak skvělou náhradou za těstoviny v nízkosacharidové stravě. V kuchyni můžeme dýni využít na mnoho způsobů. Skvěle se hodí na přípravu krémové polévky, dýňového pyré, pečených hranolků nebo ji můžeme upéct spolu s jinou zeleninou jako výbornou a zdravou přílohu. Dýně má své místo i ve sladké kuchyni, kde se dá využít na pečení různých dezertů – bez cukru a klasické mouky, aby byly vhodné při cukrovce.

A pro malou inspiraci, jak zakomponovat dýni do našeho jídelníčku, tu pro vás máme pár receptů.

Diabetes 2. typu a červená řepa

Červená řepa je výborným zdrojem mnoha prospěšných látek, včetně vlákniny, folátu (vitamínu B9), manganu, draslíku, železa a betainu. Obsahuje také přirozeně se vyskytující dusičnany, které se v těle přeměňují na oxid dusnatý podporující zdraví srdce a zlepšující krevní oběh.

Pro diabetiky je však důležité konzumovat červenou řepu s opatrností, protože obsahuje více sacharidů, které mohou ovlivnit hladinu cukru v krvi. Nejlepší je zařadit červenou řepu do jídelníčku v menších porcích a kombinovat ji s bílkovinami a zdravými tuky, což pomáhá zpomalit vstřebávání cukrů a stabilizovat hladinu glukózy v krvi. Mladé menší bulvy lze jíst i syrové. Ty větší budou lépe chutnat vařené, pečené či kvašené. Tepelně upravená a následně vychlazená  řepa je vynikající do salátů nebo jako součást různých zeleninových pokrmů. Její sladká a zemitá chuť se skvěle doplňuje třeba s kozím sýrem a také s tuňákem.

Diabetes 2. typu: Jaké podzimní plody by neměly chybět ve vašem jídelníčku?

Diabetes 2. typu a brambory

Brambory mají v naší kuchyni dlouhou a bohatou tradici a jsou základní ingrediencí mnoha klasických pokrmů. Nejsou však jen chutnou součástí jídelníčku – brambory jsou také výživnou potravinou bohatou na draslík, který je klíčový pro správnou funkci srdce a svalů. Obsahují také vitamín C, který posiluje imunitní systém a podporuje zdraví kůže.

Pro diabetiky je však konzumace brambor spojena s jistými riziky, protože brambory obsahují značné množství sacharidů, které mohou zvyšovat hladinu cukru v krvi. Proto je důležité konzumovat brambory s mírou a vždy je kombinovat s dostatkem bílkovin, které pomáhají zpomalit vstřebávání sacharidů. Ideální je připravovat brambory se slupkou,  vařené nebo na páře – protože právě slupka je bohatá na vlákninu a může tak pomoci stabilizovat hladinu glukózy v krvi. Naopak, smažené bramborové hranolky nebo americké brambory jsou pro diabetiky nevhodné, protože rychle zvyšují hladinu cukru v krvi. Ne zrovna vhodnou úpravou brambor je při cukrovce i kaše a další pokrmy připravené z bramborového pyré, například knedlíky.

Tip pro vás! Zkuste brambory uvařit už den předem a nechat je přes noc vychladnout v lednici. Ochlazením se část sacharidů přemění na tzv. rezistentní škrob, který naše tělo nedokáže už tak snadno strávit. Ochlazené brambory tedy budou méně ovlivňovat hladinu cukru v krvi. Druhý den už můžete brambory před konzumací normálně ohřát a užít si jejich chuť s nižším dopadem na glykémii. I tak ale opatrně s jejich množstvím na talíři.

Diabetes 2. typu a jablka

Jablka jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, a to z dobrého důvodu. Nabízejí nejen širokou škálu chutí a textur, od velmi sladkých až po osvěžující kyselá, od křupavých po měkká, ale jsou také bohatým zdrojem celé řady zdraví prospěšných látek. Obsahují vlákninu, která podporuje trávení a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi (středně velké jablko může obsahovat až 4 g vlákniny). Navíc jsou plná vitamínu C, draslíku a antioxidantů, které posilují imunitní systém, snižují zánět a pomáhají chránit srdce a cévy před poškozením volnými radikály. Většina těchto cenných látek se nachází ve slupce, proto je ideální konzumovat jablka neloupaná. Pro diabetiky budou vhodné méně sladké odrůdy, jako jsou například Granny Smith, Idared nebo Braeburn, i když rozdíl v obsahu sacharidů mezi odrůdami nebývá příliš velký. 

Jablka jsou perfektní jako rychlá, zdravá svačina – samozřejmě ne samotná, ale společně s dostatkem bílkovin. Skvěle se hodí i do nejrůznějších pečených dezertů. Můžete je zkombinovat také s masem, například kuřecím nebo vepřovým, kde jejich sladkokyselá chuť vytvoří dokonalý chuťový zážitek.

Diabetes 2. typu: Jaké podzimní plody by neměly chybět ve vašem jídelníčku?

Diabetes 2. typu a švestky

Také švestky nabízí široké spektrum zdravotních benefitů. Jsou bohaté na vlákninu, která pomáhá zpomalovat trávení a vstřebávání cukrů, což je důležité pro udržení stabilní hladiny glukózy v krvi. Díky vysokému obsahu antioxidantů, jako jsou polyfenoly, švestky pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle, což může přispět ke snížení zánětů a ochraně buněk před poškozením. Švestky jsou navíc bohaté na vitamíny C a K, které posilují imunitní systém, a obsahují draslík, což je klíčový minerál pro regulaci krevního tlaku a podporu zdraví srdce.

V kuchyni jsou čerstvé švestky neuvěřitelně všestranné. Můžete je přidat do jogurtu či tvarohu, a připravit si tak zdravou svačinu nebo snídani. Jejich sladká a šťavnatá chuť je ideální do salátů. Pečené švestky se skvěle hodí jako příloha k masu nebo jako základ pro zdravé dezerty. 

Zajímá vás, jak by takový podzimní jídelníček mohl vypadat? Připravili jsme si pro vás další e-knihu – Podzimní jídelníček při cukrovce 2. typu, která je navíc zcela ZDARMA. V e-knize naleznete základy stravování a ukázkové jídelníčky na 3 dny – 3 dny ve středomořském stravovacím stylu a 3 dny v nízkosacharidové stravě. Přeneste barvy podzimu i na váš talíř. Protože stravování s cukrovkou nemusí být nudné.

Team Jídelní plán

Team Jídelní plán

Misí webové aplikace Jídelní plán je být pomocníkem na cestě pacientů k trvalé změně životního stylu a k jejich zdravějšímu JÁ. Chceme nabízet uživatelům kvalitní a ucelené informace o výživě a jejím vlivu na zdraví, v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky a podporovat je ve změně pomocí naší webové aplikace a jejích programů Setřes diabetes a DiaMáma.

Další články, které by vás mohly zajímat…

Cukrovka 2. typu: Ztukovatění jater

Cukrovka 2. typu: Ztukovatění jater

K hromadění tuku v játrech může docházet vlivem konzumace alkoholu, některých léků a zejména pak nezdravého životního stylu. A právě toto nealkoholové ztukovatění jater úzce souvisí s cukrovkou 2. typu.

jídelníček pro diabetiky zdarma
jídelníček při cukrovce zdarma

VÍCE INFORMACÍ 

Dopřejte svému zdraví více

V článcích najdete základní informace. To opravdu nejpřínosnější vás ale čeká v našich online kurzech s podpůrnou aplikací. 

online nutricni poradenstvi pro diabetiky

Členství DiaKlub

Komunita proaktivních pacientů, kteří chtějí dlouhodobě na svém zdraví pracovat. Pravidelné přednášky, možnost ptát se nutriční terapeutky, jídelníčky a online chytrý dia deník.

Online kurz DiaZáklad

Během 10 dní se v 10 lekcích naučíte to nejdůležitější. Vyhnete se tak 90% zbytečných chyb, které pacienti běžně dělají a zvyšují si tak glykémie. 

vzdělávací program pro diabetiky život 2.0

Online kurz Život 2.0

Během šesti měsíců vás tým odborníků povede krok po kroku zlepšením stravy a životního stylu, abyste se mohli pokusit o výrazné zlepšení až ústup prediabetu nebo cukrovky 2. typu

Doporučujeme se pro začátek přihlásit do DiaKlubu , který vám pomůže s motivací udržet se dlouhodobě na cestě za zdravějším životním stylem. K DiaKlubu je vhodné objednat DiaZáklad, díky němuž získáte skvělý přehled a vyhnete se 90% zbytečných chyb.

Pokud jste připraveni postit se do zásadní změny a pokusit se nemoc výrazně zlepšit, pak nečekejte a přihlašte se do Život 2.0.

Zajímalo by vás něco dalšího?

Pokud máte dotaz, napište nám přes tento formulář. Odpovíme jak jen to bude možné.